2 B. Zayıf Cevap...


İkinci grup zayıf cevap beklenenler...

Bu grup azalmış over rezervi diye adlandırılan ya gerçekten ileri yaşta oldukları için, ya da erken yaşta olmalarına rağmen yumurtalıkların yaşlı cevabı verecekleri tahmin edilen gruptur. Gerçekten zor hastalardır.

Bazen FSH değerleri yüksek, yumurtalıklarda antral folikülleri oldukça az olduğu veya bazen hiç görülemelediği için ilk tüp bebek denemesinde olmalarına rağmen gelecek cevap az olarak tahmin edilen hastalar... Bazen de defalarca denemiş ve yumurtası ya çıkmayarak ya da az sayıda çıkmış olarak zayıf cevaplı oldukları kesinleşmiş hastalar...

Bu hastalarla ilgili tıbbi konuşmalarda veya yazışmalarda sık kullanılan bir tanım vardır: 'Poor responder is poor responder.' Yani, zayıf cevap verici zayıf cevap vericidir. Başka bir söyleyişle, 'ne yaparsan yap zayıf cevap alacaksın' demektir.

Her ne kadar doktorlar kendi aralarında bu çaresizliği açıkça itiraf etseler de, daha önce defalarca tüp bebek denemiş, zayıf cevaplı olduğunu defalarca ispatlamış bir hasta doktor değiştirmez mi? Yeni gittiği doktora bir anlamda 'öncekiler beceremedi, ölçtüm tarttım, sizi buldum, siz gerçekten bu alanın en büyüğüsünüz, onun için sizi tercih ettim' demiyecek mi? Kelimelerle bunu söylemese de, fiilen yeni bir umut ve beklenti ile bunu demiş olmuyor mu?

Bu alanın, bu şehrin, bu ülkenin en meşhur doktoru olarak tercih edilmiş olan doktor ne desin? Bir sürü yapılmamış tetkik bulup yapmasın mı? Daha tıp dünyasının henüz keşfedemediği, pek kimselere vermediği sırlarıyla mucize denemelerine girişmesin mi? Yapmazsa 'müşteri(!)' kaçmaz mı? Neyse...

Bu hastalara uygulanan tedaviler üzerlerinde fikir birliği olmayan birbirine taban tabana zıt yöntemler mevcuttur.

Genel anlamda birinci grup yöntemler yüksek dozlarda ilaç kullanımıdır. Mantık basit, madem zayıf cevap, yüksek dozla maksimum kamçılama... Günlük 300, 450, 600 hatta 750 ünite gibi dozlarla uyarma... Tercih edilebilir bir yöntem.


İkinci bakış açısı hafif uyarı... Mantığı şöyle, bir tası tencereye de daldırsan, denize de daldırsan tasın alacağı su miktarı aynı. Yumurtalığın cevap verebilecek 2-3 adayı varsa ilacın küpüne de soksan o 2-3 yumurta gelişecek. Çok zorlarsan aslında gelişemeyecek olan bir iki yumurtayı da zorla alabilirsin ama aldığın 4-5 yumurtanın yine 2-3 tanesi olgun ve işe yarar olur. Öyleyse bir kaç işe yaramayacak yumurta için onca yüksek doz ilaç kullanmanın mantığı var mı?

Hatta bu konuda bira daha ileri giden bir mantık da şöyle: Doğal siklus, yani hiç boşuna kamçılama kendi kendine gelişebilecek olan bir yumurtayı takip et, onu izleyip onunla tüp bebek yap...